VBB logo

Dons en allergie

Hastens Dun-04Is zo'n behaaglijke donzen dekbed voor iemand met een huisstofmijtallergie werkelijk taboe? Natuurlijk niet! Ondanks het feit dat op deze vraag al lang een duidelijk antwoord is gegeven, wordt er nog steeds hevig over gediscussieerd. Het misverstand dat dons de favoriete verblijfplaats van de huisstofmijt zou zijn, leidt een hardnekkig bestaan.


Wat is er waar van dat gerucht?

De universiteit van Kiel – heeft deze vraag grondig onderzocht. Het resultaat van het onderzoek bevestigt dat mensen met een huisstofmijtallergie welzeker onder donzen dekbedden mogen slapen en dat dit zelfs is aan te raden.


Praktijk gaat boven theorie.

Nadat uit het laboratoriumonderzoek was gebleken dat donzen dekbedden geen enkel verband houden met het optreden van meer of minder grote hoeveelheden huisstofmijt, is er een representatief onderzoek ingesteld aan de hand van gebruikte dekens afkomstig uit verschillende huishoudens. In alle gevallen kon worden aangetoond, dat zich praktisch geen mijt in het beddengoed bevond.


De aanpak.

Niet de huisstofmijt veroorzaakt de allergie maar zijn uitwerpselen, en dat alleen bij massaal optreden. De aanwezigheid van enkele exemplaren is allergologisch gezien niet van belang. Huisstofmijten komen in ieder huishouden voor omdat hun optimale leefmilieu met dat van de mens overeenkomt. Daarom is het maar moeilijk de mijten volledig uit te roeien zonder tegelijk het leefmilieu van de mens sterk aan te tasten. Aangezien echter alleen een hoge mijtconcentratie voor allergische personen een probleem vormt, werd eerst onderzocht onder welke omstandigheden mijten zich massaal voort kunnen planten.


Voeding.

Huisstofmijten leven hoofdzakelijk van menselijke en dierlijke huidschilfertjes. Een mens produceert per dag ca. 0,5 – 1 gram huidschilfers en 0,25 gram zijn al genoeg om duizenden mijten maandenlang in leven te houden. Zoals uit de proeven is gebleken, staan veren en dons niet op de menukaart van de mijt. Conclusie: niet dons en veren houden de mijten in leven, maar de mens zelf.


Barrière van textiel.

Uit het onderzoek is gebleken, en dat is interessant, dat de mijten te groot zijn om de tijk van donzen dekbedden te kunnen passeren. Deze overtrekstof ( Inlett ) garandeert een optimale temperatuur- en luchtuitwisseling, maar is toch zo dicht geweven dat de fijne donsveertjes niet worden doorgelaten. Bij Van Beek Bedden gebruiken wij hiervoor de term "donsdicht". De mijten hebben weliswaar geen reden om zich door de hoes heen in richting veren te begeven, die immers voor hen geen voedselbron zijn, maar zo wordt een "verdwaler" doeltreffend tegengehouden.


Conclusie: Geen enkel bezwaar tegen dons bij huisstofmijtallergie.

Ook mensen met een huisstofmijtallergie mogen dus met een gerust hart van de voordelen en het comfort van donzen dekbedden en kussens genieten. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er twee redenen zijn waarom in donzen dekbedden en dons kussens zo goed als geen huisstofmijten voorkomen: ten eerste dient dons de mijten niet als voedsel, zodat zij geen reden hebben de overtrek te passeren. Ten tweede zijn huisstofmijten eenvoudigweg te groot om door de donsdicht geweven tijk te dringen.


Powered by Bengelmedia