VBB logo

Hästens Geschiedenis

Factory 1925Het begon allemaal in het jaar 1852. In dit jaar werd door Pehr Adolf Janson de fundering gelegd voor het hedendaagse Hästens. Pehr Adolf Janson was een zadelmaker, en in zijn tijd waren zadelmakers ook matrassenmakers. Aan het einde van de 19e eeuw richtte de tweede generatie van Hästens een bedrijf op, welke zich meer op matrassen ging focussen en minder op zadels. In het jaar 1917 ging het bedrijf over op de derde generatie. In dit jaar werd besloten om de focus volledig te leggen op het maken van bedden. In het logo en de naam van Hästens wordt een klein paard geïntegreerd, wat als nostalgisch symbool naar het verleden dient. De vakmannen van Hästens wisten toen al wat wij nu ook weten, dat paardenhaar een perfecte, natuurlijke vulling is voor matrassen. Deze filosofie is nu niet meer weg te denken bij Hästens.

Doordat het bedrijf steeds groter begon te worden, besloten de eigenaren om het hoofdkwartier naar een dichter bevolkt gebied te verplaatsen. Sinds 1924 is de fabriek in de Zweedse plaats Köping gevestigd. In de jaren die volgen groeit Hästens gestaag en er komt steeds meer vraag naar de bedden van Hästens. Klanttevredenheid staat hoog in het vaandel bij Hästens. Dit werd in 1950 bevestigd, als David Janson het Hästens garantiecertificaat introduceert. Dit certificaat bied de klant een garantie van 25 jaar na aankoop van een Hästens bed.

Het ging zelfs zo goed met het bedrijf, dat het in het jaar 1952, 100 jaar na oprichting, zelf aan de Zweedse koninklijke familie gelinkt wordt. Sinds dit jaar wordt Hästens officieel aangeduid als hofleverancier van Zijne Koninklijke Hoogheid Gustav VI Adolf van Zweden. Het daar op volgende jaar was er een grote PR-triomf voor Hästens. De Swedish America Line koopt matrassen bij Hästens voor hun passagiersschip de M/S Gripsholm. Hierdoor gaat de reputatie van Hästens bedden de hele wereld over. In dit jaar brengt de Zweedse koning Gustav VI Adolf een bezoek aan de fabriek in Köping, als teken van erkenning van de kwaliteit van de producten van Hästens.
Het nu wel beroemde blauwe geruite patroon van de Hästens bedden werd ontworpen in 1978 door Jack Ryde. Dit werd gedaan voor een handelsbeurs voor meubelmakers, om
Hästens een eigen uitstraling te geven.

Wat begon als een klein familiebedrijfje in het jaar 1852 is nu, vijf generaties beddenmakers later, uitgegroeid tot een gerenommeerd, internationaal topmerk met distributeurs in 40 landen. De spannende geschiedenis van Hästens wordt al meer dan 160 jaar geschreven, maar toch is dit nog maar het begin.


Powered by Bengelmedia